Akkerderen
(2010)

scroll eventjes naar beneden


 

AKKERDEREN

Voor de eerste keer is dit jaar gewerkt rondom een thema : ‘AKKERDEREN’.

We wilden graag met het thema bij het lokale dialect blijven.

Bovendien geeft het woord akkerderen ruimte aan de kunstenaars om het zelf te interpreteren en in relatie met de natuur een kunstwerk te creëren.

“Kunst is geconcentreerde natuur” is een toepasselijk citaat van de Franse schrijver Honoré de Balzac. Dit moeten de organisatoren van Galandart ook gedacht hebben toen ze in 2008 de eerste editie organiseerde van deze tentoonstelling over kunst met en in de natuur. Een schitterend initiatief dat de sterke troeven van Limburg, de groene ruimte en het aanwezige creatieve talent combineert. Voor de tweede keer veroveren kunstuitingen uit diverse disciplines het groene hart van de gemeente Hamont-Achel. De kunstwerken van kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben het wandelgebied tussen de Tomp, ‘t Mulke en de Bever overgenomen. De kunstwerken hebben 1 gemeenschappelijk thema: Akkerderen.

De kunstenaars van dit project hebben de kracht van kunst goed begrepen. Kunst bezit namelijk de eigenschap om je anders te doen kijken naar de werkelijkheid. Kunst roept vragen op, geeft ideeën en stimuleert je. Dit project zorgt ervoor dat je stilstaat bij de natuur die je omringt. Niets is wat het lijkt. Bomen, takken, hagen, water, enz. zijn niet alleen onderdelen van een bos maar ook de ingrediënten van kunstwerken. Deze kunstwerken prikkelen de creativiteit van de bezoekers. 

In mijn cultuurbeleid wil ik van Limburg een creatieve regio maken. Deze creativiteit beperkt zich niet tot de culturele sector maar moet doorsijpelen in alle lagen van de bevolking en alle sectoren gaande van de economische tot de sociale sector. Ik vind het schitterend dat Galandart de creativiteit van de wandelaars stimuleert. Want creativiteit kan je gebruiken om Limburgers in hun professioneel leven maar ook in hun vrije tijd de nodige impulsen te geven. 

Ik wens de initiatiefnemers en de deelnemende kunstenaars veel succes met deze creatieve openluchttentoonstelling. 

Gilbert Van Baelen – gedeputeerde voor Cultuur

Reeds voor de tweede maal zet Galandart Hamont-Achel in het middelpunt van de belangstelling. De eerste editie in 2008 was een echt schot in de roos en bracht vele bezoekers naar ons groene stadje. En ook dit jaar zal het bezoekersaantal ongetwijfeld hoge toppen scheren. 

De editie van dit jaar kreeg als thema ‘Akkerderen’ mee; geput uit ons eigen dialect dat vrij vertaald kan worden als ‘in harmonie leven met elkaar’. En dat is precies de essentie van dit evenement. Kunst en natuur in elkaar vervlochten, maar die beide ook door de bezoeker met respect en bewondering moeten benaderd worden. 

Het initiatief van de drie galante dames Marina Boonen, Anne Mie Boonen en Riet Claes wordt door het stadsbestuur van Hamont-Achel van harte financieel en logistiek ondersteund. Het laaiende en creatieve enthousiasme waarmee zij aan de Galadart-kar trekken is aanstekelijk! Het idee om kunst en natuur te verenigen resulteerde in een evenement waar Hamont-Achel terecht trots op mag zijn. Het bouwt voort op één van de mooiste dingen die Hamont-Achel te bieden heeft: de prachtige natuur. Wandelaars komen van alle windstreken om er van te genieten. Met Galandart zullen ze enkele weken kunnen genieten van een extra dimensie. 

Wat we bijzonder appreciëren aan dit initiatief is de globale aanpak die de dames hanteren. Immers ook de lagere scholen van onze gemeente worden er actief bij betrokken, zo krijgt dit evenement ook een educatief tintje. En uiteraard is er de samenwerking met het V.V.V., die een heus Galadart-arrangement uit de grond stampte, een absolute meerwaarde vanuit toeristisch oogpunt. 

We zeggen een hartelijke proficiat aan de initiatiefneemsters en de deelnemende kunstenaars, en we zijn er steevast van overtuigd dat de bezoekers van Galandart zullen delen in deze appreciatie.

Guy Joosten – Schepen van Cultuur // Theo Schuurmans – Burgemeester


Opening 2010


Werken 2010


Kinderworkshop 2010