Ketsen
(2012)

scroll eventjes naar beneden


KETSEN

Het thema van 2012 is ‘KETSEN’

Ook dit jaar is er weer gekozen voor een thema uit het dialect van Hamont-Achel.

Om de kunstenaar zoveel mogelijk expressieve ruimte te geven, willen we geen uitvoerige verklaring geven van dit woord.

Kunst en natuur, kunstwerken en landschappen. Ze zijn sterk verbonden met elkaar. Zowel kunstwerken als landschappen bevatten verhalen; verhalen die we op het eerste zicht niet kunnen zien. Maar als we verder kijken dan enkel het beeld, de uiterlijke kenmerken, dan zien we dat kunst en natuur excentrieke en vaak ook geschiedkundige verhalen vertellen. 

Dat is wat GAlandART in het groene hart van Limburg verwezenlijkt. Het laat de voorbijgangers en bezoekers anders naar de omgeving kijken. Het laat mensen nadenken over wat er is geweest en welke verhalen achter de landschappen zitten. Dit tweejaarlijkse kunstevenement in de Warmbeekvallei van Hamont-Achel brengt de mensen in vervoering en zorgt ervoor dat we ons vrij voelen, want kunst staat hier niet achter ‘gesloten’ deuren. Kunst wordt door dit project in Noord-Limburg toegankelijk gemaakt in de breedste zin van het woord. 

Door een wandel- en fietsroute van 5 kilometer aan te bieden is dit een opmerkelijk geval van ‘intense’ kunstbeleving. Diverse disciplines uit de kunst komen hier aan bod waardoor unieke kunststukken worden getoond. Het zal ongetwijfeld de creativiteit van elke passant prikkelen. Niet enkel bieden enkel kunstenaars uit binnen- en buitenland hier hun kunstwerken aan, maar ook de kinderen van de lagere school van Hamont-Achel stellen hun werken tentoon. Dit is werkelijk kunst in zijn meest pure vorm, buiten de muren van een galerij of expositieruimte. 

Ik wens de initiatiefnemers en de deelnemende kunstenaars veel succes met deze creatieve openluchttentoonstelling. Een welgemeende proficiat!

Gilbert van Baelen – gedeputeerde voor Cultuur

Reeds voor de derde maal zet Galandart Hamont-Achel in het middelpunt van de belangstelling. De vorige edities waren stuk voor stuk een schot in de roos en brachten vele bezoekers naar ons groene stadje. En ook dit jaar zal het bezoekersaantal ongetwijfeld hoge toppen scheren. 

De editie van dit jaar kreeg als thema ‘Ketsen’ mee; een woord geput uit ons eigen dialect dat in velerlei betekenissen kan gebruikt worden. En dat is precies de essentie van dit evenement. Kunst en natuur die op ontelbare manieren in elkaar vervlochten worden, en die bekeken vanuit een ander perspectief de bezoeker weer andere dimensies laat ontdekken. 

Het initiatief van de drie galante dames Marina Boonen, Anne Mie Boonen en Riet Claes wordt door het stadsbestuur van Hamont-Achel van harte financieel en logistiek ondersteund. Het laaiende en creatieve enthousiasme waarmee zij aan de Galadart-kar trekken is aanstekelijk! Het idee om kunst en natuur te verenigen resulteerde in een evenement waar Hamont-Achel terecht trots op mag zijn. Het bouwt voort op één van de mooiste dingen die Hamont-Achel te bieden heeft: de prachtige natuur. Wandelaars komen van alle windstreken om er van te genieten. Met Galandart zullen ze enkele weken kunnen genieten van een extra dimensie. 

Wat we bijzonder appreciëren aan dit initiatief is de globale aanpak die de dames hanteren. Het initiatief richt zicht namelijk tot een zo ruim mogelijk doelpubliek. Elk jaar is het opmerkelijk hoeveel mensen ‘verwonderd’ geraken bij het ontdekken van al dat moois bij een wandeling, en op die manier bij zichzelf ontdekken dat ze kunst ook waarderen. Velen maken er vaak een heuse gezinswandeling van: kinderen die op deze prille manier kunst letterlijk ontdekken… Het is de verborgen waardevolle dimensie van dit project. 

We zeggen een hartelijke proficiat aan de initiatiefneemsters en de deelnemende kunstenaars, en we zijn er steevast van overtuigd dat de bezoekers van Galandart zullen delen in deze appreciatie.

Guy Joosten – Schepen van Cultuur // Theo Schuurmans – Burgemeester


Wandelroute 2012


Werken 2012


Kinderworkshop 2012